keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Patriootti Moriarty


Yhteiskuntaluokkien eroista rakentuva tarina



Hinta: 6,20e
Tarina: Ryosuke Takeuchi
Taide: Hikaru Miyoshi
Suomentaja: Kim Sariola
Kustantaja: Punainen jättiläinen
Ikäsuositus: -
Genre: Jännitys
Osa: 1/6+


Kuvaus:

"1800-luvun lopun Britannia hallitsee lähes puolta maailmaa. Tiukka luokkajärjestelmä jakaa ihmiset aristokraatteihin ja rahvaaseen. Yksi mies haluaa tuhota imperiumin ydintä mädättävän epätasa-arvon tulella ja verellä. James Moriarty, Sherlock Holmesin verivihollinen. Näin alkaa hänen tarinansa..."




Patriootti Moriarty kertoo tarinan Sherlock Holmesin arkkivihollisesta, James Moriartysta. Manga alkaa kertomalla taustaa James Moriartystä, muun muassa kuinka hän päätyi aatelisten hoviin orpokodista, ja tämän maailmannäkemyksen kehittymisestä. Yhteiskuntaluokkien väliset erot 1800-luvun loppupuolella Britanniassa ovat päähenkilön motiivi uudistaa yhteiskuntaa; Moriarty itse vihaa eroja ihmisten välillä, ja aloittaa työnsä valmistelemalla työväkeä  vastarintaan jo nuorena.


Moriartyllä on niin henkilökohtaisia kuin myös muutoin todistamia syitä kohdistaa vihansa aatelistoon, johon itsekin nyt kuuluu. Moriartyn viisaus antoi tälle mahdollisuuden päästä aatelistoon, sillä aatelinen Albert James Moriarty tuli käymään orpokodissa ja huomasi Moriartyn huomattavan viisauden ja kyvyn käyttää sitä hyödyksi. Moriartystä tulee 21-vuotiaana matematiikan professori Durhamin yliopistossa, jossa tämä jatkaa työtään luoda uudenlaista kuvaa aatelistosta, samalla pistämällä sormensa peliin käymällä rikoksientekijöiden kimppuun ja antamalla heille palkkansa pahantyöstään.

                            Moriartyn synkkä tyyli on tuotu vahvasti esille ja se miellyttää silmää

Patriootti Moriarty yhdistää kahta lukijakuntaa kätevästi: muun muassa Kuroshitsuji-sarja on ollut menestys Japanissa ja maailmalla, ja kuten Kuroshitsuji, myös Patriootti Moriarty koittaa miellyttää lukijoita jotka pitävät romantisoidusta vanhasta ajasta. Vanhojen aikojen kaipailijoiden lisäksi manga miellyttää Sherlock-faneja, ja on uusi versio Conan Doylen teoksissa esiintyvästä Moriartystä. Manga koettaakin näpäyttää lukijaa nerokkuudellaan, muttei pysty samaan tuloksiin kuin toinen vastaava mangasarja, Conan. Toisaalta Patriootti Moriartyssä painopiste ei kuitenkaan ole romantisoimisessa eikä nokkeluudessa: Sherlock-yhteys jää sivuun ensimmäisessä osassa, ja romanttisesti esitelty britti-tyyli jää hahmojen pukeutumiseen ja vienosti taustaan silloin tällöin. Moriartyn ensimmäisessä osassa tärkeintä on Moriartyn syy ja viha yhteiskuntaeroja kohtaan, tietynlainen pinnallinen käsitys hyvästä ja pahasta. Nämä ovat mangassa tuotu esille karkeasti, mutta selvästi. Jatkoa pohdittaessa uskon kuitenkin Moriartyn hahmon syvenevän ja mahdollisesti kehittyvän luontevammin juonikkaammaksi.



-Patricia


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti